ملاک احتیاج به علت چیست؟

فیلسوف یار بحث و تبادل نظر قواعد فلسفه ملاک احتیاج به علت چیست؟

برچسب ها: 

  • این موضوع 13 پاسخ، 6 کاربر را دارد و آخرین بار در 5 سال، 2 ماه پیش بدست مهدی حاجیان به‌روزرسانی شده است.
در حال نمایش 14 نوشته (از کل 14)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #16962
    ناشناس
    غیرفعال

    اگر شیئ ممکن که موجود شده برای بقایش احتیاج به علت دارد، این علت چه اثری در شیء دارد؟ وقتی علت شیء را در آنِ اول موجود می کند، بعد از آن چه می کند آیا موجود را دوباره موجود می کند؟ این که تحصیل حاصل است. یا معدوم را موجود می کند؟ این هم تناقض است!

    خدا به این عالم وجود داده، اگر قائل به این باشیم که این عالم برای بقای خود، باز هم به علت نیازمند است، آیا نمی توانیم بگوییم خدا این عالم را خلق کرده و دیگر نیازی به او نیست؟

    برفرض محال اگر واجب الوجود از صفحه وجود برداشته شود و وجود نداشته باشد، چون عالم را خلق کرده و تمام نسبتها و قوانین را به طور متقن و محکم در عالم مقرر کرده، پس عدم او ضرر و صدمه ای به وجود عالم وارد نمی کند و اگر باز گفته شود که این عالم به او احتیاج دارد، پرسش اصلی این خواهد بود که در چه چیز احتیاج دارد؟

    لطفا پاسخ های مرتبط با این موضوع را حتما اینجا یادداشت کنید تا درباره آنها اندیشیده شود.

    #16964
    فرهاد جباری
    میهمان

    در پاسخ به پرسش نخست هر شیی ممکن پس از موجود شدن از حیث ماهیت هر لحظه وابسته به علل ماهوی خود شامل علل صوری و مادی برای قوام خود می باشد، اما از حیث وجودی به صرف اینکه موجود است ضروری و مشمول وجوب بوده و چون ضرورت بیانگر بی نیازی است باید نیاز آن را در امری غیر از ضرورت آن یافت.
    از آنجاییکه وجود از وحدت خارج نمی باشد، وجود هر شیی نیز از آن وجود واحد جدایی ناپذیر و مستقل نبوده و یا به عبارت دقیق تر به تمامی وابسته به آن است. پس در پاسخ به سه پرسش دیگر هر شیی ممکن که به وجود آید از حیث وجود تنها نمود، تجلی، ظهور، مرتبه، نشانه ای … (تفکیک ناپذیر) از آن وجود مطلق می باشد.

    #17024

    تعین چیست

    #17037
    شیوا
    میهمان

    آقای جباری خیلی سخت توضیح دادند، من نسبتا مخالفم. به نظر من هر علتی برای بوجود آوردن معلول خود نیاز به شرایطی دارد که این شرایط در نهایت برای آن معلول و ادامه بقایش تبدیل به قانون می شود مانند قانون نیاز به هوا. ولی اینکه علت بخواهد معلول را به خود وابسطه نگاه دارد کاملا جای شک و تغقل دارد چراکه بیشتر عکس این مورد دیده و اثبات می شود. رد نهایت معلول مستقل و شاید خود تبدیل به علتی دیگر و حتی در حد و اندازه علت به وجود آورنده خود بشود به طوری که بتواند وجود آن را نقض کند.

    #17041
    فیلسوفان
    میهمان

    با سلام
    از آنجا که هر آفرینشی به یک منبع آفرینش که دارای ذات و ماهیت انرژی باشد احتیاج دارد. تئوری پیدایش حیات خود شامل یک انفجار بزرگ یا همان بیگ بنگ و زمان سرمایش، برای ایجاد حرکت و قطب های مثبت و منفی و در نهایت برای شکل گیری مغناطسی و گردش بوده است. و از آنجا که بسیاری از باکتری ها و موجودات زنده در اثر همین پدیده شکل گرفته و تکامل می یابند نیاز به خالقی متقکر به غیر از این دو منبع یعنی نور و تاریکی گرما و سرما غیر قابل قبول می باشد. و از آنجا که تکامل خود شامل به وجود آمدن قدرت فکر می باشد که خود به صورت انرژی ساطع میگردد، خلق منبعی نیرومندتر و یکدست و یکپارچه تر از منبع آفرینش ابتدایی غیر قابل قبول و باور نمی باشد. چه بسا که این قدرت تفکر و کارما و موج مغناطیسی خود قدرتمندتر گشته و انسانهایی مدرن تر و مسلط تر بر نیروهای طبیعی را به وجود آورده است. و حتی این انرژی خود قابلیت ذخیره و بازتاب از طریق اجسام و اجرام دیگر آسمانی را نیز دارا می باشند. بنابراین در چگونگی نمود و بازگشت انسان جای بسیار بسیار تحقیق است . هرچند در نهایت امری ماورائ فیزیک و غیر ملموس می باشد.
    من از کجا باید جواب سوالهام را پیگیری کنم؟!!

    #17042
    فیلسوفان پیامبر شده
    میهمان

    حالا اگر به قبل از ایجاد تفکر انسانی هم بیاندیشیم، حیوانات خود دارای صوت و حرکت بوده اند که خود آن هم انرژی های برگشت پذیری است. که شاید منبع آفرینش اصوات و اجرام غول پیکری به آن اسم که بشر بر آن نهاد یعنی جن و پریی بوده باشد.
    من از کی بپرسم جواب جلل خالق راااااا 🙂

    #17049
    میلاد
    میهمان

    علت معلول را می آفریند اما در زمان و مکان! در واقع معلول تنها در زمان پدیدار میشود و در ورای بینش محدود در زمان، معلول با علت در وحدت است. مفاهیم علت و معلول تنها در قالب مفهومی انتزاعی به نام زمان تعریف پذیر خواهند بود…پس اینگونه نیست که رویدادی واقع شود و بعد از حادث شدن بتوان آن را مستقل از علتش دانست!

    #17056
    ناشناس
    غیرفعال

    درتقسیمات وجود به وجوب،امکان ،امتناع؛ دلیل وجود علت به امکان مربوط است.
    از آنجاییکه وجوب(وجود وجود) وامتناع (عدم وجود) یکیست،یعنى دروجودشان هیچ نقصى نیست،تنها امکان که حالت ناقص وجود است میتواند به ان حیثیت تعلیلى بدهد،از ان جهت که لا اقتضا است وبراى وجود یا عدم، هیچ حکمى ندارد.
    همین نیاز به مرجح(قید) براى امکان، دلیل بوجود امدن وزایش علت است.

    #17083
    ناشناس
    غیرفعال

    فکر می کنم کاربر Mehr جواب قابل تاملی دادند

    #17167
    سید محسن
    میهمان

    ملاک احتیاج ممکن، دارا نبودن اقتضای ذاتی وجود- حدوثا و بقاءا -است.

    #17169
    فرانک
    میهمان

    با سلام
    درست است هر شیئی برای بقایش نیاز به علت دارد،
    به نظر من وقتی شئی به علت رسید به این معنا نیست که بقایش تمام شده بلکه بنا به قانون فیزیک تنها از شکلی به شکل دیگر تغییر میکند و و علتی دیگر در پیش میگیرد و این یه معنی تکامل است.
    در مورد موضوع دوم ان کس که شئی را افرید و علتی بر او نهاد قابل حذف نیست زیرا که علت شی خود افریننده است و اگر حذف شود تمامی علت ها حذف میشود. پس لازم است که وجود داسته باشد.

    #19791
    ناشناس
    غیرفعال

    شاید همان احتیاج ممکن برای بودن، علت پیدایش علیت باشد

    #20343
    مهر
    میهمان

    خداوندبه عالم وجودنداده واجب الوجودوجودداردوعالم نیزجلوه ای ازوجودواجب الوجوداست وجوداصل است وباقی وماهیات وممکنات فرع هستندوفانی .واقع وجوداست وهویتی جداازوجودقائل شدن به ماهیات وممکنات وعالم به شگردعقل بشری درنحوه مواجه وتفسیرعالم به مددحواس برمی گردد.درصورتی که انچه اصل است وجودواحداست انسانهای وارسته درعالم خدارامی بینندوعالم رانیست میبینندهمه راعلت ووجود میبینند وبرای معلول هویتی جداازعلت قائل نیستند.دررابطه خداوعالم رابطه جلوه ومتجلی حاکم است نه علت ومعلولی .که بافرض نبودن علت بتوانیم ازبودمعلول سخن یگوییم .
    موجودجلوه ای ومزتبه ای ازوجودواحداست که وجودش باقی وماهیتش انتزاع عقل .یااگریگوییم انتزاع نیست ووجودداردهویت وموجودیتی مستقل ازواجب الوجورنخواهدداشت

    #21392
    مهدی حاجیان
    میهمان

    زندگی در این دنیا علتی دارد از نظر من اگه علت وجود دنیا رو بفهمی اخرت میرسد.به قول موریس متلینگ این نقص است چون اگه علت وجود داشته باشد (چون علت از نیاز میاد)یعنی خدا نیازمنده.من حرفشو قبول ندارم.تنها دلیلی که میتونم بگم چرا به این دنیا اومدیم اینه

در حال نمایش 14 نوشته (از کل 14)
  • انجمن ‘قواعد فلسفه’ برای موضوع ها و پاسخ ها جدید بسته است.