انقلاب حقیقت محال است

انقلاب حقیقت محال است

قاعده انقلاب حقیقت محال است تحت عنوان مخصوص و مستقل از سایر مباحث در کتب فلسفی، مورد بحث و گفتگو قرار نگرفته است؛ ولی ضمن اثبات یا رد برخی مسائل به آن استناد شده و به عنوان یک اصل ثابت، در طریق استدلال واقع شده است. اگر کسی ادعا کند که ممتنع بودن انقلاب به شیء دیگر بدیهی است، شاید سخن به گزاف نگفته باشد، چون محال بودن این قضیه آنچنان واضح به نظر می‌رسد که هیچ گونه نیازی به استدلال را ایجاب نمی‌نماید؛ اگر چه در برخی کتب فلسفی جهت اثبات این قاعده استدلال شده است.

بیان قاعده انقلاب حقیقت محال است

انقلاب حقیقت، عبارت است از اینکه ماهیت شیء از آن نظر که ماهیت آن شیء است، برحسب معنی و مفهوم به ماهیت شیء دیگر منقلب شود.

این گونه انقلاب از نظر عقل محال است. زیرا ماهیت، از آن جهت که خود ماهیت است، جز همان ماهیت چیز دیگری نیست و چون چنین است، هیچ گونه مفهومی جز مفهوم خود آن ماهیت، بر آن ماهیت صدق نمی‌کند.

پس ماهیت در مقام ذات فقط همان ماهیت است و بس و غیر از خود چیز دیگری نمی‌تواند باشد؛ چنان که وجود یک ماهیت به وجود ماهیت دیگر نیز قابل انتقال و تبدیل نیست؛ مگر اینکه میان آن دو ماهیت ماده مشترکی وجود داشته باشد که آن ماده مشترک هیولای محض و انفعال صرف باشد و تبدّل صور و انقلاب حقیقت روی هیولای مشترک انجام گیرد.

در این صورت این اشکال لازم می‌آید که آن دو ماهیت، از ماهیات بسیط و مقولات عالیه نباشند؛ بلکه هر دو ماهیت تحت مقوله دیگری قرار داشته باشند که آن ما به الاشتراک آن‌ها قرار گیرد. در این هنگام آن دو حقیقت دو نوع می‌شنود که تحت یک جنس قرار دارند و دو نوع از یک جنس، هیچ گاه دو حقیقت به تمام ذات مختلف نیستند و این خلاف فرض است. پس دو حقیقت به تمام ذات مختلف، یعنی دو ماهیت مستقل از یکدیگر که هیچ گونه ما به الاشتراکی ندارند قابل انتقال به یکدیگر نیستند.

4.2/5 - (4 امتیاز)

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
بسیط نمی‌تواند فاعل و قابل باشد

بسیط نمی‌تواند فاعل و قابل باشد

قاعده بسیط نمی تواند فاعل و قابل باشد از جمله قواعدی است که برای اثبات برخی مسائل فلسفی به آن استناد شده که از جمله آن اضافه کردن قید حیثیت در تعریف قوه است

بیشتر بخوانید
قاعده بسیط الحقیقه

شرح قاعده بسیط الحقیقه

قاعده بسیط الحقیقه یعنی چیزی که در حقیقت، بسیط و کامل بالذات است و هیچ قیدی ندارد، همه چیز است و وحدت محض است. آنچه مطالعه می‌کنید خلاصه‌ای از شرح این قاعده است که در کتاب قواعد کلی فلسفه در فلسفه اسلامی نوشته دکتر دینانی به چاپ رسیده است

بیشتر بخوانید
متحرک به محرک نیازمند است

متحرک به محرک نیازمند است

قاعده هر متحرک به محرک نیازمند است نیازمند بودن هر موجود متحرک به یک محرک را اثبات می کند. که بدون هیچگونه تردید باید آن را به ارسطو، منسوب نمود.

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *