سخنرانی دکتر دینانی در روز جهانی فلسفه سال ۱۳۸۹
همایش بین المللی روز جهانی فلسفه سال ۱۳۸۹ با شعار «فلسفه؛ نظر و عمل» از سوی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و با حضور اندیشمندان خارجی و ایرانی آبان ماه سال ۱۳۸۹ در کتابخانه ملی ایران برگزار شد. در این همایش بیش از ۲۰۰ مقاله در قالب ۱۶ پانل ارائه شد. مقالات ارائه شده از ۴۳ کشور از جمله آلمان، اسپانیا، دانمارک، اتریش، آمریکا، بلغارستان، استرالیا، ایتالیا، تونس، چین، کره جنوبی، فرانسه، یونان، مالزی، لبنان، هند، ترکیه، کانادا، سوییس، مکزیک، کوبا، فنلاند و …. بود.
از جمله: فلسفه و ادبیات، فلسفه و هنر، فلسفه و دین، فلسفه و زندگی روزمره، فلسفه و فرهنگ صلح، فلسفه و سیاست، فلسفه و اخلاق، فلسفه و محیط زیست، فلسفه، علم و تکنولوژی، ارتباط میان نظر و عمل در تاریخ فلسفه، فلسفه و گردشگری، فلسفه و خانواده، فلسفه برای کودکان، فلسفه و حوزه عمومی، فلسفه و تقارب فرهنگ ها و فلسفه و تقارن ادیان.
مجموعه مقالات همایش روز جهانی فلسفه سال ۱۳۸۹ در قالب دو جلد کتاب با عنوان «فلسفه: نظر و عمل» منتشر شده است. دکتر غلامحسین دینانی استاد فلسفه و عضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه ایران در اولین روز این همایش سخنرانی کرد.
محوره های سخنرانی دکتر دینانی در روز جهانی فلسفه سال ۱۳۸۹
- فلسفه بر پایه گفت و گو و دیالوگ استوار است. راه گفت و گوی درست این است که فیلسوفان بنشینند و با یکدیگر راه نجات و سعادت را کشف کنند و به دیگران بیاموزند.
- فلسفه دارای یک و تنها یک عالم است، چون پرسش از حقیقت است و در همه جا یک حقیقت واحد وجود دارد. البته حقیقت جلوههای بسیاری دارد که این جلوهها لایتناهی هستند.
- اگر برای فلسفه تعیین تکلیف کنیم و به آن دستور دهیم آن را ذبح کردهایم. فلسفه جزمگرا نیست. این موضوع شامل حال همه حتی مذهبیها و پوزیتیویستها نیز میشود و آنها هم حق دستور دادن به فلسفه را ندارند.
- تغییر جهان توسط علم و انسان صورت میگیرد اما انسان پیش از اینکه جهان را تغییر دهد باید خودش تغییر کند. فلسفه یک ارتباط فکری مرکب است یعنی فیلسوف هم با خودش و هم با جمع در ارتباط است بنابراین اگر خودش تغییر کند جهان را نیز به صورت انسانی تغییر میدهد. تفاوت انسان با حیوان نیز در همین قابلیت تغییر نهفته است.
- ایران همواره مهد حکمت و تفکر بوده است و پیشینه گفت و گوی ما ایرانیان با یونانیان به ۲۵۰۰ سال پیش بازمیگردد. بنابراین چنین همایشی باید در ایران برگزار شود و نه در برخی کشورهایی که اصلا فلسفه را نمیفهمند، هرچند که اینکه عدهای با غرض ورزی سیاسی، روز جهانی فلسفه در ایران را تحریم کردند.
سلام
با تشکر از زحمتتون
یا علی