ویدئوهای کوتاه از برنامه معرفت

فلسفه، نگاهِ عادت‌پرست را تغییر می‌دهد

آیا اسرار هستی برای انسان به طور تمام قد گشوده می‌شود؟ علوم ادعای کشف تمام اسرار را ندارند و می گویند که ما در آزمایشگاه تا به اینجا رسیدیم و بیشتر از آن هم ادعایی ندارند. اما فلسفه، ادعای بیشتری دارد. فلسفه ادعا می‌کند که جهان را به طور معقول برای انسان آشکار می‌کند تا جهان را بشناسد.. یکی از تعریف‌های فلسفه این است: «صیروت عالم الانسان عالما عقلیا مضاهیا للعالم العینا» یعنی فلسفه انسان را یک عالم عقلی می‌سازد که این عالم عقلی مشابه عالم عینی است. انسان، مشابه هر آنچه در عالم هستی هست می‌شود.

بله این ادعایی است که فلسفه دارد اما سؤال این است که آیا فلسفه، واقعاً می‌تواند اسرار هستی را کشف کند؟ اصلاً از فلسفه چه کاری برمی آید؟ یک عمل از فلسفه بخواهید، آیا می‌تواند؟ علوم مختلف مثل فیزیک و شیمی و ریاضی، عمل می‌کنند و تا کره مریخ می‌برند؛ مردم می‌پرسند که کار عملی فلسفه چیست؟ و اصلاً فلسفه چه چیزی را تغییر می‌دهد؟ علم همه چیز را تغییر می‌دهد. جواب این سؤالات چیست؟

فلسفه، عالم را تغییر نداده است و عالم را هم تغییر نمی‌دهد اما دید عادت کرده معتاد شما را تغییر می‌دهد، تا بتوانید تغییر عالم را ببینید!

فلسفه، عالم را تغییر نمی‌دهد اما رویت شما و نگاه شما را به جهان تغییر می‌دهد. آیا نگاه ما به جهان باید تغییر کند یا نکند؟ پس از فلسفه چه کاری برمی آید؟ عالم را تغییر نمی‌دهد بلکه نگاه عادت زده شما را تغییر می‌دهد تا بتوانید، تغییر عالم را ببینید و بفهمید. نظر سازی می‌کند. حال ممکن است سؤال شود که نگاه تغییر کردن، چه فایده‌ای دارد؟ اساساً عالم بدون نوع نگاه چیست؟ آیا عالم بدون نوع نگاه وجود دارد؟ عالم هرکسی، نوع نگاهش است.

4.6/5 - (12 امتیاز)

۴ دیدگاه

  1. سلام
    سپاس فراون از حضرت استاد بزرگورار دکتر غلامحسین دینانی به خاطر مطالب ارزنده وشایسته تقدیر ایشان .
    خواستم بدونم که چه نیرویی به عقل فرمان میده ؟ایا اون وجدانه؟مذهبه واعتقاداته،دیدگاه وطرز تفکره؟
    لطفا سوال حقیر رو جواب بدین .
    متشکرم_معصومی

  2. بسمه تعالی
    سلام علیکم
    انسان تنها موجودی است که باید در مَحکَمه عدل الهی حاضر گردد، آیا این ظلم نیست نداند، و نپرسد، و نیابد،محکوم گردد، حگمت ، عرفان ، فلسفه اسمهائی که عقلا بر افکار انسانها گذاشتند، امّا کسی نگفته منشاء آنها خداست….و همه آیات خداست…آیه ۶ جاثیه می فرماید اینها آیات ماست که بر شما تلاوت می شود…..
    استاذ عزیز مرا ببخشید …شما و همۀ فلاسفه و عالمان …نحوه استفاده از قرآن را نمی دانید…چنانچه امام خمینی (ره) گفتند من آرزوی فهم قرآن را با خود به گور می برم …این حقیر ۱۸ سال در قران تحقیق کرده ام …در اینترنت جستجو کنید«قرآن کتاب چیست» تا بیابید قران را چگونه باید خواند باعرض معذرت سخنان شما بسیار عالی است امّا بدون قرآن خالی از خداست…انسان را در احسن تقویم خلق نمود…لذا همه عالم عارف و حکیم هستند..کافی است آیه ۲ جمعه را بخوانید…اعراب جاهل …را قران تزکیه و کتاب و حکمت اموخت….یعنی قران را درست نمی خوانیم.. والسلام

  3. با عرض سلام و تقدیم احترام خدمت استاتید محترم و بزرگوار و خوانندگان گرامی، من معتقدم که فلسفه های آزاد غرب و ادیان و الاهیات و کلام و تفاسیر و حکمت ها و عرفان های دینی هرکدام در طول تاریخ پیدایش خود تاکنون نتوانسته اند به حقیقت مطلق و کلی زیر دست یابند و تا آینده های دور دست هم به آن نائل نخواهند گردید:
    خداوند متعال موجودی ست لایه تناهی یا نامتناهی یا بیکران و یا بینهایت و لذا هیچ چیز یا هیچ کس دیگری غیر از او نه وجود دارد و نه می تواند وجود داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا