آینه های فیلسوف
کتاب آینه های فیلسوف شامل مجموعه گفتوگوهای عبدالله نصری با دکتر دینانی است که پیش از این از سیمای جمهوری اسلامی پخش شدهاند. به زعم نصری که از شاگردان دینانی بود، وی از اندیشمندان بزرگ جامعه ماست که عمرش را در تدریس و تالیف درباره اندیشههای فلسفی متفکران جهان اسلام سپری کرده است. وی همچنین اندیشه متفکران بزرگی را به ارث برده و برخی از سنتهای شفاهی آنان را در سینه دارد.
این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۳۸۰ و برای دومین بار در سال ۱۳۸۴ منتشر شد و اکنون نیز چاپ سوم آن به بازار نشر آمد. دلیل استقبال نسبی از این کتاب را میتوان لحن دلنشین و روان دینانی در بیان آرای فلسفی دانست. همچنین او از جمله متفکرانی است که با حضور مستمر در شبکههای تلویزیونی، نزد بسیاری از علاقهمندان غیرمتخصص به فلسفه و حکمت نیز شناخته شده است.
بهکارگیری بیانی گیرا و لحنی روان و ساده، در عین حال عمیق برای شرح مسایل حکمی و فلسفی را میتوان مهمترین دلیل برای استقبال از برنامههای او در سیمای جمهوری اسلامی ایران و همچنین این کتاب دانست. تمامی گفتوگوهای این کتاب نیز از چنین لحنی برخوردارند. سوالها به دور از پیچیدگی و به گونهای طرح شدهاند که در عین روان بودن، سبب بازگو شدن اندیشه مصاحبه شونده از سوی وی میشوند.
تمامی این سوال و جوابها حتی اگر به خاطرات دینانی اشاره داشته باشند، شرحی از اندیشه و دیدگاه او را به دنبال دارند. کتاب آینه های فیلسوف چهار بخش با عناوین «حدیث نفس»، «گردش ایام»، «بررسی آثار» و «اندیشهها و دیدگاهها» را دربر میگیرد.
انتشار کتاب آینه های فیلسوف را باید به فال نیک گرفت و آن را مقدمهای بر انتشار آثار دیگری با همین سبک و سیاق دانست. به یقین اندیشمندان دیگری در سایر حوزهها حرفهایی برای گفتن و شنیده شدن دارند که پرداختن به آنها نیز خالی از لطف نخواهد بود. نکته مهم درباره این کتابها، پرداختن به تفکر و دیدگاههای اندیشمندان و دچار نشدن آنها به تجلیلهای مکرر است. تجلیلهایی که سودمندند، اما به تنهایی هرگز کافی نیستند، زیرا اندیشهای را به جامعه تزریق نمیکنند و قدردانی واقعی از اندیشمندن را روا نمی دارند.
کتاب «آینههای فیلسوف» شامل گفتوگوهایی در باب زندگی، آثار و دیدگاههای دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی برای بار سوم منتشر شد. دلیل اقبال به این کتاب را میتوان لحن دلنشین و روان دینانی در بیان آرای فلسفی و ایجاد علاقه در افراد برای پیگیری آرای فلسفی دانست.
شناسایی و تجلیل از اندیشمندان معاصر، یکی از ضرورتهای فکری جامعه ماست و باید بیش از همیشه قدردان آنان بود. نمیتوان تجلیلهای سالهای اخیر از برخی شخصیتهای برجسته را نادیده گرفت، اما مهمتر از هرگونه بزرگداشتی این است که ابعاد مختلف اندیشهها و آثار یک شخصیت فکری مورد تجزیه و تحلیل و حتی نقادی قرار گیرد تا وی به پاسخگویی از مواضع فکریاش برآید و به این طریق بسیاری از ابهامات توسط خود متفکر آشکار می شود.
باید با هر اندیشمندی در زمان حیات او به گفتوگو نشست و زوایای پنهان شخصیت و فکر او را عیان کرد و با ناگفتههای او آشنا شد. لزوم انجام این کار، آن است که هیچ متفکری به تنهایی نمیتواند هر آنچه را که در ذهن دارد، به قلم آورد. چه بزرگانی که سر بر خاک نهادند و اسرار بسیاری را با خود به گور بردند و چه حکمتهایی که در ذهن حکیمان نهفته ماندند و بر زبان آنها جاری نشدند.
لطفا ناشر کتاب های خرد و خرد ورزی و آیینه های فیلسوف را اطلاع دهید ممنون…