کشف المحجوب به چه معنی است؟
کشف المحجوب یعنی چه؟ یعنی آنچه نقاب دارد، باید نقابش را از روی رخساره او برداریم. یعنی از روی رخسار حقیقت، پرده برداشتن. اسم کتاب بسیار زیباست. سؤال این است که آیا فقط کتاب کشف المحجوب جناب هجویری، کشف المحجوب است یا هر کتابی پرده از چهره حقیقت بر میدارد.
در هر کتابی حقایقی در آن نوشته شده (حتی کتابهای سطح پایین) که شما باید نقاب از روی متن کتاب برداری و به محتوای کتاب برسی. سؤال بعدی این است که آیا هر کتابی نقاب از حقیقت بر میدارد یا جهان پرده از رخسار حقیقت میکشد؟ جهان کشف المحجوب است. کتاب تکوین، کتابی است پر محتوا که در آن همه معانی هست.
حال این نقاب را برداریم و بدون نقاب به حقیقت برسیم یا فقط در رخساره نقاب به هستی نگاه کنیم؟ فکر نکنید که حقیقت دور از شماست، حقیقت از هیچ کس دور نیست. فکر نکن که حقیقت از جایی میآید، از هیچ کجا نمیآید؛ حقیقت همه جا هست و حضور دارد در دنیا، آخرت، صحرا، دریا، جنگل و…اما یک نقابی هست که ما میبایست این نقابها را برداریم.
آشنایی با کتاب «کشف المحجوب» هجویری
کشفالمحجوب کتابی است تعلیمی در تصوف از علی بن عثمان هجویری. از قرائن ایدون استنباط میشود که نوشتن کتاب پیش از ۴۶۵ قمری آغاز شدهاست و پس از ۴۶۹ به پایان رسیدهاست. کشفالمحجوب از قدیمترین کتابهاییاست که به زبان فارسی در تصوف نوشته شدهاست و ویژگیهای نثر دورهٔ اول زبان فارسی را داراست. کشف المحجوب از جمله قدیمیترین و معتبرترین کتابهای فارسی در تصوف است. به نظر میآید که این کتاب یکی از مآخذ عطار در تذکرهالاولیا بودهاست.
باب اثبات علم، باب فقر، باب تصوف، باب لبس مرقّعه، باب اختلاف فقر و صفوت، باب الملامه، باب فی ذکر ائمتّهم، باب فرق فرقهم (شرح فرقه دوازده گانه صوفیه محاسبیّه، قصاریّه، طیفوریّه، جنیدیّه، نوریّه، سهلیّه، حکیمیّه، خرّازیّه، خفیفیّه، سیّاریّه، حلمانیه، حلّاجیّه)، مطالب بخشهای مختلف این اثر است.