آیا عشق با اختیار در تعارض است؟
مشخصات فایل برنامه معرفت چهارم بهمن ۱۳۹۸
موضوع برنامه: آیا عشق با اختیار در تعارض است؟
عنوان فصل: شرح کتاب اختیار در ضرورت هستی
مدت زمان برنامه: ۴۸ دقیقه
حجم فایل ویدئویی: ۱۱۸ مگابایت (MP4)
حجم فایل صوتی: ۲۰ مگابایت (MP3)
مختصری از متن برنامه:
آیا عشق با اختیار در تعارض است؟
در نظر یک عاشق صادق، چیزی در جهان ارزشمندتر از معشوق او وجود ندارد. عاشق جز به معشوق خود به چیز دیگری نمیاندیشد و اگر به چیز دیگری توجه داشته باشد، در جهت رسیدن به معشوق آن را مورد توجه خود قرار میدهد. در جایی مسئلهای بزرگ مطرح شده بود و دو طرف دعوا با یکدیگر به منازعه و کشمکش پرداخته بودند. در هنگامی که آن منازعه و کشمکش به اوج خود رسیده بود، مجنون از آن طریق میگذشت. شخصی که در آن معرکه حضور داشت، مجنون را به داوری طلبید و پرسید آیا در این مسئله حق با کدام یک از این دو طرف است؟ مجنون بی درنگ گفت حق با لیلی است.
پاسخ مجنون به این پرسش یک پاسخ بی وجه و بدون دلیل نبود. زیرا در نظر عاشق صادقی مانند مجنون، حقیقت یک چیز بیشتر نیست آن هم در لیلی به ظهور رسیده است. اگر بپذیریم که ارزش از خواستن ناشی میشود، ناچار باید اعتراف کنیم که مراتب ارزشها بر حسب مراتب متفاوت خواستنها، معین و مشخص میشوند. نتیجه این سخن آن است که هر چه خواستن نیرومندتر باشد، ارزش بیشتر خواهد بود. محبت خواستن است، عشق نیز نوعی خواستن شناخته میشود.
اما میان آن خواستن که در محبت دیده میشود و آن خواستن که در عشق مشاهده میشود، فاصلهای بسیار وجود دارد. البته تفاوت میان عشق و محبت از سنخ تباین و انفصال نیست و از جدایی حکایت نمیکند. بلکه از سنخ تفاوتهایی است که در مراتب یک شیئی، قابل مشاهده است. شاعر عارف به همین مسئله اشاره میکند آنجا که میگوید:
نیست فرقی در میان حب و عشق
شام نبود در حقیقت جز دمشق
شام و دمشق دو لفظ مترادف شناخته میشوند که بر معنی واحد و یگانه دلالت دارند و کسی که با مرکز کشور سوریه آشنایی دارد، با معنی این دو کلمه بیگانه نیست. ولی محبت و عشق دو لفظ مترادف شناخته نمیشوند بلکه محبت بر مرتبهای از خواستن دلالت میکند که به پایه آنچه عشق بر آن دلالت دارد، نمیرسد. درست است که عشق و محبت از یک خانوادهاند و اهل یک دیار شناخته میشوند، ولی تفاوت مراتب را در یک حقیقت نمیتوان نادیده انگاشت و حکم یک مرتبه را بر مراتب دیگر بار کرد. زیرا هر مرتبهای از ویژگی خود برخوردار است و احکام ویژهای نیز بر آن بار میگردد که آن احکام در مورد مراتب دیگر جاری نیست.
«متن برگرفته از صفحه ۳۰۹ و ۳۱۰ کتاب اختیار در ضرورت هستی نوشته دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی»
برای مطالعه ادامه متن فوق با موضوع «آیا عشق با اختیار در تعارض است؟» به کتاب اختیار در ضرورت هستی مراجعه فرمایید.
فایلها بجای «دانلود» پخش و اجرا میشود؟ راهنمای دانلود را بخوانید (اینجا بزنید)
می خواهید تمامی قسمتها را به صورت یکجا دانلود کنید؟ همین الان اینجا بزنید
واقعا عالی بود ، واقیعت هایی که به حقیقتش شک داشتم برام روشن شد👍🏻👍🏻👍🏻