ویژگیهای روان و نفس آدمی
مشخصات فایل برنامه معرفت بیست و سوم تیر ۱۳۹۶
موضوع برنامه: حقیقت انسان و ویژگیهای روان و نفس آدمی
عنوان فصل: بررسی کتاب فراز و فرود فکر فلسفی
مدت زمان برنامه: ۴۸ دقیقه
حجم فایل ویدئویی: ۱۱۳ مگابایت (MP4)
حجم فایل صوتی: ۲۰ مگابایت (MP3)
مختصری از متن برنامه:
حضوری گرهمی خواهی از او غایب مشو حافظ
متى ما تلق من تهوى دع الدنیا و أهملها
از بزرگی نقل شده که راوی از حکیمی پرسید: حقیقت چیست؟ و بیدرنگ پا به فرار گذاشت. او تنها تا آنجا پیش رفت که بتواند از حقیقت پرسش کند؛ اما هنوز از این توانایی برخوردار نبود که صدای حقیقت را به گوش خویش بشنود و رایحه دلپذیر آن را با شامه خود استشمام کند.
روانشناسی قدیم و جدید درباره حقیقت انسان، بسیار سخن میگوید و آثار بسیاری نیز در این باب به رشته تحریر در آمده است؛ ولی حقیقت انسان، ورای منطقه و حوزه روان شناسی است و این حقیقت شگفت انگیز در آثار روان شناسان خلاصه و محدود نمیگردد. آرزوی هر انسان پاک طینت و جستجوگری، این است که به حقیقت خود، دست پیدا کند و آن را بدرستی بشناسد؛ ولی چه میتوان گفت که: قلم را آن زبان نبود که سر عشق گوید باز ورای حد تقریر است شرح آرزومندی وقتی حافظ شرح آرزومندی انسان را ورای حد تقریر میداند، بدرستی میتوان ادعا کرد که ذات انسان – که آرزومندی از احوال او شناخته میشود – به طریق اولی ورای حد تقریر بوده و با آگاهی حصولی نمیتوان به آن رسید.
ویژگیهای روان و نفس آدمی
سخن کوتاه و پرمعنی حافظ در اینجا زبده و خلاصه سخن بزرگان اندیشه در طول تاریخ است. بودا – یکی از اندیشمندان بزرگ هند در روزگار گذشته – به همین مسئله اشاره کرده و حقیقت انسان را ورای حد تقریر و بیان دانسته است. او میگوید: «آنچه تحت عنوان «من» مطرح میگردد، به طور مستقیم مورد تفکر قرار نمیگیرد و در نتیجه، سخن نیز قابل توصیف و تقریر نیست.»
مشکل بزرگ نظریههای روانشناسانه این است که هستی و نیستی را قابل جمع و رفع نمیدانند زیرا اجتماع دو امر متناقض و ارتفاع آنها امکان پذیر نمیباشد و این مساله ای است که در ذهن ای اشخاص مورد توجه واقع نشده است که ابن مساله با موازین عقل و خرد سازگار نیست. همه کسانی که به تحول دائم و تغییر همیشگی موجودات باور دارند، از درآمیختگی هستی و نیستی سخن می گویند و به این مشکل بزرگ کمتر توجه میکنند.
متن برگرفته از صفحه ۶۲ کتاب فراز و فرود فکر فلسفی نوشته دکتر دینانی
فایلها بجای «دانلود» پخش و اجرا میشود؟ راهنمای دانلود را بخوانید (اینجا بزنید)
میخواهید تمامی قسمتها را به صورت یکجا دانلود کنید؟ همین الان اینجا بزنید
در یک جا روان انسان به باغ و رودخانه تشبیه شده
که نظر هر دو بزرگوار به باغ بود اما نظر من رودخانه است چرا که باغ هرچه قدر بزرگ باشد باز هم پایانی دارد اما رودخانه، تمام می شود ولی زمانی که به یک چیز بزرگ تر به نام دریا می رسد روان ادمی هم به همین شکل است اول مانند رودخانه است و وقتی ادامه می یابد به دریایی بزرگ تبدیل می شود
در جایی هم گفته شد که هیچ چیز نمی تواند هم باشد و هم نباشد در این جا میشود به عالم مثل افلاطون اشاره کرد وقتی درختی رو به رو ی شما است این درخت درخت هست اما یک درخت واقعی و کامل نیست و درخت کامل در عالم مثل وجود دارد پس این درخت هم هست و هم نیست