مشخصات فایل برنامه معرفت بیست و دوم آذر ۱۳۹۸
موضوع برنامه: رابطه قضا و قدر
عنوان فصل: شرح کتاب اختیار در ضرورت هستی
مدت زمان برنامه: ۴۹ دقیقه
حجم فایل ویدئویی: ۱۳۳ مگابایت (MP4)
حجم فایل صوتی: ۲۰ مگابایت (MP3)
مختصری از متن برنامه:
رابطه قضا و قدر
نسبت و رابطه میان قضا و قدر یک نسبت لطیف و ظریفی است که از شدت ظرافت نمی توان آن را به تصور در آورد. شاید بتوان برای درک و دریافت رابطه و نسبت میان قضا و قدر با ذکر مثال آسان تر آشنایی پیدا کرد. تردیدی نیست که همه صورتهای آگاهی در طول تاریخ بشر در نوعی از آگاهی واحد و بسیط مندرج و مستتر اند.
آن آگاهی واحد و بسیط بر همه انواع آگاهیها و صورتهای مختلف علمی، احاطه و سیطره دارد و با آنها بگونهای اتحاد دارد که با وحدت و بساطت آن ناسازگار نیست. همه آن چیزهایی که مقدرند و در جهان قدر تحقق می پذیرند با آنچه در عالم قضا بگونه ای واحد و بسیط تحقق دارد، مرتبط و متحد بوده و انفکاک و جدایی آنها امکان پذیر نیست.
اگر جهان قضا، جهان جمع است، عالم قدر، عالم تفرقه بشمار می آید. تفرقه مسبوق به جمع است و آنجا که جمع معنی نداشته باشد تفرقه نیز معنی پیدا نمی کند. عدد همیشه از واحد تشکیل می شود و بدون در نظر گرفتن واحد، از آنچه عدد خوانده می شود نمی توان سخن به میان آورد. واحد همیشه واحد است و از ازل تا ابد واحد خواهد بود ولی برای عدد بطور غیر متناهی می توان شکل در نظر گرفت. عددها تغییر می پذیرند ولی واحد ضمن این که عددها را می سازد و به آنها شکل می دهد، هویت واحد بودن خود را از دست نمی دهد.
همانگونه که واحد در همه عددها حضور دارد و منشاء بودن خود را برای هر یک از آنها نشان می دهد و به اثبات می رساند، حکم قضا نیز در هر آنچه مقدر است و تحت عنوان قدر مطرح می گردد، حضور دارد و منشاء قدر شناخته می شود. اگر بپذیریم که قضا در قدر حضور دارد و منشاء آن شناخته می شود، در این واقعیت نیز تردید نخواهیم داشت که ضرورت نیز در امکان حضور دارد و مادام که یک موجود ممکن به سرحد ضرورت نرسد به جهان هستی قدم نمی گذارد.
« متن برگرفته از صفحه ۳۷ و ۳۸ کتاب اختیار در ضرورت هستی نوشته دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی»
فایلها بجای «دانلود» پخش و اجرا میشود؟ راهنمای دانلود را بخوانید (اینجا بزنید)
می خواهید تمامی قسمتها را به صورت یکجا دانلود کنید؟ همین الان اینجا بزنید
باسلام خدمت جناب استاد دینانی !
در رابطه با برنامه این هفته شما سه نکته برایم جلب توجه کرد . اول این سخن مولاعلی (ع) که دررابطه با قضاوقدرفرمود: به درون آن وارد نشوید که از اسرارخداست . دریائی است بیکران که ذهنها اندرون آن غرق خواهد شد . دوم این سخن برتراندراسل از کتاب عرفان و منطق در رابطه با شک : شک انگیزه است و یقین هدف یا به قول استاد مطهری : شک منزلگاهی بد ولی گذرگاهی خوب است . نکته سوم دررابطه با تعریف زمان . درفیزیک تعاریف گنگ و مبهمی در رابطه با زمان بوده و برخی معتقدند که تعریف روشنی تاکنون دراین رابطه ارائه نشده . ولی بنده میتوانم بگویم بهترین ، روشنترین و گویاترین تعریف درباره زمان تعریف استاد مطهری که خود ازمدرسین بزرگ مبحث حرکت جوهری یکی ازبزرگترین دستاوردهای فلسفه اسلامی بود . اینکه زمان ترتیب وقایع و پشت سرهم قرارگرفتن آنها براساس یک واقعه اتفاق افتاده دیگر به مانند تولد عیسی مسیح یا هجرت پیامبراکرم ازمکه به مدینه میباشد . براساس این تعریف بازگشت به گذشته که برخی ازنویسنده گان داستانهای علمی تخیلی آنرا مطرح میکنند . هیچگاه امکان پذیر نیست . چون به معنای پس گرفت وقایع است ! موجود به دنیا آمده یا مرده ، بنای تخریب شده یا ساخته شده وازاین قبیل . نظر شما چیست ؟
با سلام
جناب دکتر دینانی پیرامون موضوعی که فرمودین کتابی نگاشته اند با عنوان «معمای زمان و حدوث جهان» که می توانید به آن مراجعه کنید
لینک معرفی کتاب معمای زمان و حدوث جهان در فیلسوف یار «اینجا بزنید»
بررسی کتاب معمای زمان و حدوث جهان در برنامه معرفت توسط دکتر دینانی «اینجا بزنید»