آموزش آنلاین منطق از صفر
ردپای عقل و عشق در عاشورا

تقابل عقل و عشق، یک نزاعِ ساختگی

فصل دوم قسمت اول

مشخصات فایل برنامه معرفت نهم دی ماه ۱۳۸۷

موضوع برنامه: تقابل عقل و عشق یک نزاع ساختگی

عنوان فصل: ردپای عقل و عشق در عاشورا

مدت زمان برنامه: ۴۷ دقیقه

حجم فایل ویدئویی: ۱۱۰ مگابایت (MP4)

حجم فایل صوتی: ۱۸ مگابایت (MP3)

مختصری از متن برنامه:

اگر عقل و عشق، مانعه الجمع بودند که انسان نمی ‌توانست هم عاقل باشد و هم عاشق. مگر اینکه گفته شود حالا که عاقل شد، دیگر عاشق نیست یا وقتی که عاشق شد، عاقل نیست. بحث همین است که ببینیم اگر کسی عاشق شد، یعنی عاقل نیست؟ یا اگر کسی عاقل بود، یعنی عاشق نیست؟ در هر حال، آنچه که مسلم است این است که انسان هم دارای عقل است (و بلکه عقل از ویژگی ‌های اوست) و هم دارای عشق است و در خیلی از موارد بر اساس عشق، حرکت می‌ کند. بنابراین بحث این است که آیا انسان، در آنِ واحد، هم می‌ تواند عاقل باشد و در همان حال عاشق هم باشد؟ یا اگر عاشق شد، باید با عقل خداحافظی کند و عقل را به سویی کنار بگذارد؟

بنده فکر می ‌کنم لزومی ندارد هنگامی که انسان عاشق شد، عقل را کنار بگذارد یا اگر خواست که به مقتضای عقل، عمل کند، دیگر عاشق نباشد. تقابل عقل و عشق یک نزاع ساختگی است. انسان در عین عقلانیت، می ‌تواند عاشق باشد و در عین عاشق بودن و شیدایی نیز می ‌تواند عین عقلانیت را داشته باشد. من بین عقل و عشق، تضادی نمی ‌بینم.

عشق، کشش به سوی معشوق در انسان است. طبیعتاً عاشق، معشوق دارد و هیچ عاشقی بدون معشوق نیست. نمی ‌توان گفت که عاشق هست اما معشوق نیست. عشق بدون معشوق نداریم و البته عقل بدون معقول هم نداریم. عاشق، معشوقی دارد و عاقل، معقولی. کسی نمی ‌تواند ادعای عشق بکند ولی وقتی از او بپرسیم که معشوق تو کیست، بگوید نمی‌ دانم! این شعری که می ‌خواهم بخوانم شاید پاسخ بعضی از سؤالات باشد زیرا بعضی از افراد ممکن است بگویند که ما معشوق معینی نداریم وقتی هم می‌ پرسیم پس شما چه جور عاشقی هستید؟ می گوید که من عاشق عشقم! خود عشق هم می تواند معشوق باشد. شاعر فارسی زبانی گفته است: “عاشق عشقم و دیوانه دیوانگی ام”

Video-DownloadSound-Download Youtube-download

فایل‌ها بجای «دانلود» پخش و اجرا می شود؟ راهنمای دانلود را بخوانید (اینجا بزنید)

می خواهید تمامی قسمت‌ها را به صورت یکجا دانلود کنید؟ همین الان اینجا بزنید

4.8/5 - (9 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا